sâmbătă, 19 iunie 2010

Tort cu nuca si bezea

Am facut acest tort pentru draga mea prietena Sinzi.Am luat reteta de pe blogul lui Miha("Dulciuri fel de fel....")...minunata reteta,a iesit delicios tortul!!!Multumim!!!

La multi ani Sinzanico!!!Sa ne traiesti 1000 de ani,:))




O poza cu sarbatorita si cu prietenele mele dragi!!!



Si o feliuta pt voi,:))...cu drag!!!!












Pentru blatul cu cacao:
- 4 oua
- 140 g zahar
- 100 g unt topit
- 150 g faina
- 1 praf de copt
- 50 g cacao

Ouale se bat foarte bine cu un praf de sare si cu zahar, pana isi dubleaza volumul. Se adauga cate o lingura de unt topit, se mai bate 1-2 minute, pana devin ca o crema. Scazand viteza mixerului, se adauga si faina amestecata cu cacao si praful de copt.

Aluatul obtinut se toarna intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu, timp de jumatate de ora. Se lasa la racit, apoi se taie in 2 blaturi pe grosime.

Pentru blatul de bezea:
- 5 albusuri
- 100 g nuca macinata
- 140 g zahar
- 1 lingura amidon

Nuca macinata se amesteca cu jumatate din cantitatea de zahar si amidonul.

Albusurile se bat cu un praf de sare pana se intareste spuma, apoi se adauga treptat zaharul. Se bat pana obtinem o spuma teapana si lucioasa. Se incorporeaza in ele amestecul de nuca, zahar si amidon.

Se imparte in 2 parti si se coc 2 blaturi in tava tapetata cu hartie de copt, in cuptorul incins la 160 grade timp de 30 de minute. Se stinge focul si se mai lasa blaturile in cuptor 1-2 ore.

Crema:
- 450 ml frisca lichida
- 250 ciocolata amaruie
- 1 lingura cacao
- 1 lingura lichior de migdale

Intr-un vas se pune cacaua, care se "desface" putin cate putin cu frisca lichida. Se adauga ciocolata rupta bucatele si se pune pe foc mic. Se tine pe foc, amestecand mereu, pana se topeste ciocolata. Se adauga lichiorul si se amesteca. Se acopera cu folie alimentara si se da la rece cateva ore. De preferat ar fi sa se prepare cu o zi inainte sau de seara pe dimineata. Inainte de asamblarea tortului, se scoate crema din frigider si se bate cu mixerul 1-2 minute.

Sirop:
- 50 ml lichior de migdale (eu am folosit esenta de migdale)
- 50 ml apa
- 1 lingura zahar

Se pune pe un platou un blat de bezea, se unge cu 1/3 din crema. Deasupra se pune un blat de cacao, se insiropeaza cu jumatate din sirop si se unge cu 1/3 de crema. Deasupra se pune al doilea blat de migdale, se unge cu restul de crema. Peste el se pune al doilea blat de cacao si se insiropeaza cu restul siropului.



9 comentarii:

  1. Super arata... delicios... felicitari!!...

    RăspundețiȘtergere
  2. Felis,multumesc mult,te pup!!!
    Ce rapida ai fost,:))...abia l-am postat si l-ai si vazut,:))
    Weekend placut!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumoase suntem!!! hihihi!!!!
    Si tortul super super gustos!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Felia aia e bestiala, ce-as servi si eu.
    Sa ai o duminica placuta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata foarte bine, imi place cum l-ai ornat. Cred ca a fost delicios!
    La multi ani sarbatoritei!

    RăspundețiȘtergere
  6. Zumzi,pupici multi!!!

    Micule,cu mare placere te-as servi,duminica placuta si tie,;))


    Alexandrina,te pup dulce,multumesc de vizita!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mirela arata super si felia si tortul...plimbare placuta cu Robert te pup

    RăspundețiȘtergere
  8. Premii la mine pe blog... Te pup..

    RăspundețiȘtergere
  9. Arata super tortul si ornametul e frumos!La Multi Ani sarbatoritei!!!

    RăspundețiȘtergere