marți, 17 decembrie 2013

Estonian Kringel



Ingrediente:
120 ml lapte caldut
1 lingurita zahar
1 galbenus
30 g unt
un praf de sare
15 g drojdie
300 g faina
Pentru uns:
50 g unt
3 linguri zahar
                                                           2 lingurite scortisoara
Mod de preparare:
In vasul in care vom framanta dizolvam drojdia si zaharul in laptele caldut si lasam cateva minute pana se formeaza spuma deasupra si se umfla. Adaugam 30 g unt topit si racit si 1 galbenus, dupa care amestecam, punem faina cernuta impreuna cu sarea si framantam cam 10 minute. Am ales sa framant la mana, pentru ca-mi era dor, si-apoi e un aluat destul de dur, dar asa trebuie sa fie, dupa dospire devine super maleabil. Acoperim vasul si lasam la dospit timp de 1-2 ore, la loc caldut si ferit de curenti de aer. 

Preincalzim cuptorul la 200°C. Amestecam 50 g unt moale cu 6 lingurite de zahar si scortisoara, pana se omogenizeaza.

Mai framantam vreo 5 secunde aluatul dospit, pentru a-i scoate aerul, pudram blatul de lucru cu faina si intindem o foaie cat mai dreptunghiulara posibil de cca 1 cm grosime. Ungem foaia cu 3/4 din amestecul de unt/zahar/scortisoara, lasand putin pentru uns deasupra, la final. Scortisoara o puteti pune dupa gust. . 

Rulam foaia, apoi cu un cutit ascutit taiem ruloul pe lung in doua, lasand cativa cm la un capat, pentru a ne usura urmatoarea etapa. Acum sucim aluatul, in spirala, incercand sa lasam in exterior partea taiata, fiindca asta e tot efectul. Unim capetele si punem coroana formata intr-o tava tapetata cu hartie de copt, si dam minunea in cuptorul preincalzit la 350 F timp de 20-25 minute.








Daca aveti un cuptor prea puternic, in ultimele 5-10 minute puteti micsora temperatura la 300 F. Scoatem si servim cu zahar pudra sau cu o glazura de apa sau zeama de lamaie cu zahar pudra.(eu am sarit etapa aceasta,:))




2 comentarii: