sâmbătă, 10 aprilie 2010

Cozonac bun,bun...reteta de la Monicutza





Si cateva feliute de cozonac,cu ousoarele noastre de aceste Pasti!







1 kg fâină,
7 gălbenuşuri,
4 albuşuri,
300 g zahăr,
250 g unt,
2 linguri ulei,
lapte cât se cere (circa 1/2 litru)
1 lingură rom, vanilie.
50 g drojdie,
1 linguriţă rasă de sare.

Se moaie drojdia cu puţin lapte călduţ (nu trebuie să fie fierbinte deoarece drojdia se opăreşte şi nu mai creşte aluatul) şi o bucăţică de zahăr.
Se presară puţină făină, se acoperă cu un şervet şi se pune la un loc cald să crească.

In acest timp, se freacă gălbenuşurile, întâi cu sare, ca să-se închidă la culoare, apoi cu zahărul pisat sau dacă este tos, cernut printr-o sită fină şi turnat câte puţin peste gălbenuşuri. Se freacă bine până ce se fac ca o cremă spumoasă

Cand plămădeala a crescut destul, se toarnă peste restul de făină cernută într-o covată şi ţinută la cald, se amestecă adăugând gălbenuşurile, puţin lapte călduţ şi albuşurile bătute spumă. Se frământă cel puţin o jumătate de ora,aducând aluatul de pe margini spre mijloc.

Se pune uleiul, romul, puţin câte puţin, untul topit, cald, iar dacă aluatul pare prea tare, se mai adaugă puţin lapte călduţ. Se adună aluatul în covată, se acoperă cu o faţă de masă, se aşază la cald, departe de uşă sau de fereastră, şi se lasă să crească circa două trei, ore.

Când a crescut destul, se unge mâna cu unt, se iau bucăţi din el se intinde pe masa presarata cu faina si se pune

Umplutura: 500 g nuci măcinate,200gr stafide, 350 g zahăr pisat, un praf de sare, 1/2 ceaşcă lapte si albushurile de la ouale ramase de la aluat.Se amestecă nucile trecute prin maşină cu zahărul pisat şi cu un vârf de linguriţă de sare.albushurile bautute spuma, stafidele .Se opăreşte cu 1/2 ceaşcă de lapte clocotit şi se freacă până se face pasta potrivit de consistentă (dacă este necesar, se mai adaugă lapte, dar cu grijă, deoarece pasta devine uşor prea moale

Se ruleaza aluatul cu umplutura si se pune in forma unsa cu unt, se ung cu ou, se pune deasupra zahar grunjos, se pun 1/2 de nuci din loc in loc si se mai lasa la crescut in forme inca 30 de min apoi se pun la cuptorul preincalzit pentru 45-60 min .

Eu am facut 4 cu nuca(forma mica),1 cacao si 1 simplu.
Deliciosi,mersic mult de tot Monica,te pup dulce!!!



5 comentarii:

  1. Foooarte buuun!!!simt miros de cozonac mmmmmmm!ce pofta mi-ai facut,unul cu nuca vreau si eu!pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Gabriela,mersic mult de aprecieri!!!Te servesc data viitoare cu unul cu nuca,:)),acum s-au dus tare repede!!!Pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. http://universulprieteniei.forumgratuit.ro/t196-cozonaculpasca-si-placintele-moldovenesti
    Incearca si reteta mea de cozonac mostenita de la bunica de pe mama ,o sa iti iasa mai pufoasa .Nu incarca atat de tare cozonacul cu umplutura ,ca de aceea se cheama coznac cu nuca si umplututa de nuca cu cozonac :))

    RăspundețiȘtergere