marți, 8 septembrie 2009

Tort "Culmea placerii"

Tortuletul acesta l-am facut pentru draga mea prietena Marga,o dulce si o scumpa ca si tortul,:))

FOILE:
6 albusuri
330g zahar
200g alune macinate(eu am pus nuca macinata)
90g faina

Se bat albusurile spuma,se adauga zaharul si se continua baterea pana se face o spuma tare tare.Apoi se amesteca alunele/nuca cu faina si se incorporeaza impreuna in albusurile batute,cu miscari usoare de jos in sus.Se coc 3 foi pe dosul tavii,pe hartie de copt,in cuptorul incins la 180 de grade.

CREMA:
500ml lapte
200g zahar
100g faina
6 galbenusuri
500g unt/margarina
arome de vanilie si zeama si coaja de la doua portocale

Se amesteca galbenusurile cu zaharul,faina si laptele si se fierbe crema pe foc mic.Cand incep sa capete consistenta se adauga aromele si razatura de portocale si se pune la racit.Apoi se mixeaza cu untul/margarina si se mai adauga arome dupa gust.

Se pune prima foaie si se intinde crema,se pot adauga bucatele de nuca/alune/stafide peste care se pune a doua foaie si repetam operatiunea de sus,peste ultima foaie se pune crema si se orneaza dupa cum va place.
Eu tortul acesta l-am ornat cu frisca si fructe ,dupa dorinta sarbatoritei,:).Se lasa la rece pana a doua zi si apoi se serveste,este DELICIOS...crema are un gust fin de portocale.



V-am spus ca e o scumpa,nu?!:))...La multi ani Margotelule!


Si feliuta pentru voi,este super aceste tort/prajitura...se poate face si ca prajitura,eu l-am facut tortulet si e chiar mai reusit ca o prajiturica,:))




25 de comentarii:

  1. minunat tortuletul,mirela!felicitari si la multi ani prietenei tale!

    RăspundețiȘtergere
  2. O felioara asa as cam manca si eu :P
    La multi ani prietenei tale si multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mirelus mama ce deliciu ai facut mataluta aici, ador foile bezea, super combinatie,sa traiasca Marga,sa fie iubita si fericita si tu la fel, pusici.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte apetisant tortuletul tau! La multi ani pt prietena ta si tie cat mai multe bunatati cu care sa ne incanti privirea!

    RăspundețiȘtergere
  5. Fa cumva si ne trimite si noua o felie,paren tare bun.Succes pe mai departe!

    RăspundețiȘtergere
  6. ispititor tort! :D la multi ani, prietenei tale! :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Super tort!...si numele!Felicitari si "La Multi Ani! prietenei tale!

    RăspundețiȘtergere
  8. Alison,iti multumesc!Te pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
  9. Florena,cu multa placere te servesc cu o felioara...dar doar una?..hihihi...te pup draga mea si multumesc pt urari!Le transmit si eu mai departe,:))

    RăspundețiȘtergere
  10. CLAUDITZA,multu mult de tot de urari!Esti o scumpa ca intotdeauna,te pup dulce dulce si imi cer mii de scuze ca nu am mai ajuns pe la tine,pe blog,:)...sunt tare ocupata,poate reusesc sa-ti povestesc intr-o zi,:)..cu scoala asta..sti tu...te tzuc apasat!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Livia,multumesc de aprecieri si pt urari,le transmit si eu mai departe,:))..pupici si multe multumiri ca ai poposit si pe la mine pe blog:))...succese multe si tie,ca am vazut eu ce minunatii faci si tu,:))!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Marcu,eu pot doar s-o arunc cumva cu avionul feliuta,:))...sau doar virtual,din pacate...distanta asta,:))...multumesc pt popasul pe blogul meu!!!Numai bine si succese si tie!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Diamond,multumesc draga mea,intradevar ispititor,:))...pupici multi!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Mirela, ti-am cam dus lipsa. Te iert ca ai venit cu o asa faina sectiune de inghit numai in sec Salutari din Hamburg Cami

    RăspundețiȘtergere
  15. Carmen,pupici multi si multumim pt urari!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Cami,hihihi,esti scumpica tare tu!!!Din pacate am sa tot lipsesc pt o perioada...mai rar pe la bucatarie...am inceput o scoala si imi ocupa tot timpul,:))..plus ca am si camera foto stricata,:((...dar ma bucur ca nu mai dat uitarii,:))
    Te pup dulce draga prietena si-ti doresc numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  17. Mirela fie 2 felioare :P arata tare bine cele 2 straturi de crema;)
    Te pup si imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  18. Iubito, imi dai voie sa te parasesc pentru 2 saptamini ? Plecam simbata in concediu-hipi hurra ! Imi esti o prietena adevarata ! i tzuc you Cami

    RăspundețiȘtergere
  19. Wow....a mai ramas putin din tort :D ? La multi ani Marga! Mirela mi-a fost dor de tine. Pusici si succes la scoala.

    RăspundețiȘtergere
  20. Miki,pupici multi,pt tine,sigur a mai ramas o feliuta,hihiihih...si mie mi-e dor de tine,nici pe mess nu am mai ajuns,:)...mersi mult de urari!

    RăspundețiȘtergere
  21. Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

    Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

    Toate cele bune,

    Vincent
    Petitchef

    RăspundețiȘtergere
  22. delicios! la multi ani sarbatoritei! te puppp Mirela!

    RăspundețiȘtergere
  23. Draga Mirela, felicitari pt. retete, poze, mereu intru pe blogul tau, adica in fiecare zi ma uit ce papa bun ai facut:)) Mor dupa blatul asta din albusuri si nuca dar am incercat si eu o data si nu mi a iesit. Intrebarea mea la tine este: cum coc pe rand cele 3 foi? Cat timp se coace una restul compozitiei nu se lasa fiind din albusuri??? Pup si mult succes pe mai departe:)

    RăspundețiȘtergere
  24. Anonim,iti multumesc pt aprecieri!
    Eu coc pe rand pt ca nu am mai multe tavi de dimensiunea aceea,:)...nu se lasa compozitia,este destul de ferma fiind multa nuca...dureaza cam 10-15 minute pana se coace o foaie,depinde cat de groasa o faci...dar de lasat ,compozitia ce a ramas in castron, nu se lasa..deci cu incredere poti incerca acest tort...mie mi s-a parut foarte usor de facut,:))...spor la treaba si sa ma anunti cand ti-a iesit tortuletul!:)
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  25. Flori,si eu te pup!Multumesc de vizita!

    RăspundețiȘtergere